Șulea: „APM dorește acordarea avizului de mediu pentru ferma de pui din Florești”

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) ia în calcul acordarea Avizului de Mediu pentru Ferma de pui din Florești, informează Horia Șulea, primarul comunei Florești. Edilul floreștean este nemulțumit de acest demers, numindu-l „un aspect deosebit de îngrijorător”.

Potrivit spuselor primarului, în ședința care a avut loc astăzi, Comisia de Analiză Tehnică din cadrul APM a „cochetat cu ideea emiterii avizului”. Cu toate că nu s-a luat nici o decizie în acest sens, avizul de mediu este posibil.

Reamintim că ferma de pui din Florești a fost închisă la sfârșitul lunii iulie a anului 2016, din cauza neregulilor găsite acolo. Tot în vara anului trecut s-a stabilit și neacordarea unui nou aviz de mediu acestei ferme, decizie susținută și de reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Mesajul integral al primarului Șulea:

„Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj avansează cu pași repezi în direcția acordării Avizului de Mediu pentru Ferma de pui din Florești. Cu maximă stupoare am aflat că Agenția pentru Protecția Mediului ia în calcul serios acordarea Avizului de Mediu pentru Ferma de pui din Florești. Un aspect deosebit de îngrijorător.

În prezent, după nenumărate demersuri ale Primăriei Florești și nu numai, funcționarea Fermei este sistată, aceasta nefiind avizată. În ședința interinstituțională de azi a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM s-a cochetat cu ideea emiterii avizului. Chiar dacă nu s-a luat nici o decizie în acest sens avizul de mediu este posibil. Solicit ferm reprezentanților APM Cluj să cântărească cu celeritate și maximă obiectivitate această problemă.

Legile acestei țări trebuie să vină întru susținerea populației și nu ca scut în fața intereselor de grup sau a lipsei curajului de asumarea a unei decizii grele. Zilele trecute am avut de luat o decizie grea și complicată legată de situația deșeurilor. A fost o decizie perfect legală și mi-am asumat o răspundere imensă alături de aparatul din Primărie, decizia ducând la curățirea Floreștiului de deșeuri și crearea unui plus confort floreștenilor. Situațiile complicate, cer decizii grele, care pot fi luate doar de oameni puternici și deciși a fi în slujba comunității. Acum, avem o nouă situație complicată. De data aceasta însă, decizia și asumarea responsabilității e, din păcate, în mâinile altora.

Susțin în acest sens totalitate demersul președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care cere APM Cluj să reanalizeze dosarul de avizare și Instituției Prefectului Județului Cluj să se opună unui demers nejustificat.
Opinez, fără putință de tăgadă, că dreptul constituțional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreșteni, nu poate fi călcat în picioare de nici o instituție a statului românesc. Legislația în vigoare trebuie să vină ca un suport al acestui principiu și nu ca o scuză în fața neputinței și a lipsei de asumare a răspunderii.

APM Cluj nu poate trece peste voința a mii de floreșteni exprimată public cu ocazia consultării publice. Am încrederea că aceasta a fost nu o etapă procedurală ci efectiv o consultare și o ascultare a voinței floreștenilor.
Deosebit de important în această discuție e aspectul raportat la momentul acordării noului aviz. Vorbim de un nou aviz, care trebuie să ia în considerare situația din acest moment. Jongleriile patetice cu cine a fost prima, ferma sau blocurile și perspectiva legală a acestei probleme este apanajul altor instituții ale statului și nicidecum a APM Cluj. În acest moment se discută despre avizarea unei ferme in mijlcoul unei comunități de peste 40.000 de oameni care și-au exprimat, pe bună dreptate, dezacordul legat de acest aviz.

Țin să îi anunț pe floreșteni că voi face în acest sens toate demersurile legale pentru a reprezenta și apăra dorința floreștenilor.”

 

Distribuie articolul

Lasă un comentariu