Radu Fărcaș, candidat PRO România la Primăria Florești: „Sunt pregătit să acționez ca un manager”

Știri din Florești: Care considerați că este principala calitate de care are nevoie un primar pentru a performa în România?

Radu Fărcaș: E greu să împarți lucrurile în alb și negru și să spui că orice om ar avea acea calitate ar performa automat. Dar cred că poate exista omul potrivit la locul potrivit. La ce mă refer?! Dacă o localitate este centru universitar și majoritatea proiectelor li se adresează studenților, probabil că o persoană care a avut experiență academică va înțelege mai bine așteptările acelei comunități și va face proiecte în consecință. Dar nu neapărat. Ceea ce e totuși important e ca primarul unei localități, oricare ar fi ea, să fie un om care să poată fi riguros, să respecte lucrul bine făcut. Eu am o experiență de 20 de ani într-o companie germană și știu foarte bine cât de mult înseamnă rigoarea nemțească și cât de importantă e pentru a obține rezultatele pe care ți le propui. Dacă n-ai respectat procedurile și standardele recomandate și nu ai făcut acțiunile planificate – la finalul zilei, nu ai rezultate. E simplu. În plus, traversăm niște vremuri când nu mai funcționează să faci politică și administrație fără cunoștințe serioase de leadership și management. Vorbim pur și simplu de altă generație, cu alte nevoi, cu alte așteptări decât acum 30 de ani. Azi e nevoie să iei decizii rapid, dar informat. Nu mai merge că te sfătuiești cu trei bătrâni ai satului și dai drumul la o idee. Acum nu mai este suficient să vezi lucrurile din două perspective, trebuie cel puțin trei perspective. Acum există inteligență artificială, se comunică digital, digitizarea este peste tot în viața noastră, e nevoie de primari cu mentalitate și experiență pe măsură.

Știri din Florești: Sunteți de profesie economist și probabil aveți cunoștințe solide despre antreprenoriat. În ce fel credeți că v-ar putea ajuta o viziune antreprenorială să transformați activitatea din Primăria Florești?

Radu Fărcaș: Într-adevăr, pun mare preț pe o abordare managerială, chiar antreprenorială, cum spuneți dumneavoastră, pentru o comună cum este Floreștiul. Specialiștii spun că pentru a concura în viitor cu inteligența artificială vor fi necesare abilități de analiză critică, people skills și chiar design thinking, adică ceea ce nu poate face un robot. Iar cineva cu mentalitate de antreprenor exact aceste abilități le cumulează. Pentru că e capabil să vină cu o idee cât de mică total nouă față de ce exista pe piață, chiar dacă e doar un ingredient în plus pe care-l pune în prăjitură sau doar un mod de a structura diferit etapele prestării unui serviciu. Cunoaște piața și își cunoaște competiția. Și în plus, are experiența lucrului cu oamenii care-l ajută să producă sau să presteze ceea ce oferă el. Văd necesară această abordare și în Primăria Florești. Să nu mai fim în situația în care primarul lansează un proiect, cum a fost și cel cu Centura Sudului, fără să-și facă analize solide, fără să coopteze experți care să-i spună că nu e rentabil să ia un credit de 44 de milioane, când se pot atrage fonduri europene de 150 de milioane, care să-i spună că nu și-a bugetat corect costurile cu exproprierile ș.a.m.d. Cam aici se vede diferența, când reușești să implementezi un proiect sau nu.

Știri din Florești: Florești este comuna cu cea mai mare populație din România și de asemenea, a înregistrat cea mai mare creștere demografică din România. Este o provocare uriașă să gestionați aceste fenomene. Ce vă determină să vă asumați o astfel de responsabilitate și ce anume vă face să credeți că veți avea succes?

Radu Fărcaș: De 12 ani locuiesc în Florești. Când m-am mutat, în 2008, era o opțiune chiar convenabilă pentru locuit: aproape de Cluj-Napoca, făceam patru minute până în Mănăștur, era ceva mai aerisită decât un oraș, mă gândeam că voi crește copiii la aer curat și că vom duce o viață de familie plăcută. Între timp, lucrurile s-au complicat și am început să simt pe propria piele o scădere continuă a calității vieții mele. Iar eu nu sunt omul care să se lamenteze. Eu dacă întâmpin o problemă, caut rezolvarea. Am realizat că e momentul să mă implic, să fiu eu omul acțiunii și să transform comunitatea în care trăiesc în ceea ce-mi doresc. După 20 de ani de carieră într-o companie germană, vin cu know-how, vin cu experiență și cu o viziune pragmatică și sunt pregătit să acționez ca un manager: cooptând experți, efectuând studii și analize, gestionând eficient bugetul, consultând permanent cetățenii, totul sub semnul transparenței și onestității. E mult de muncă, dar e dorința mea cea mai importantă în acest moment: să mă implic cu responsabilitate în ceea ce numesc ”managementul comunității” în care trăiesc.

Știri din Florești: Care este principala critică pe care i-o aduceți actualului primar, Horia Șulea?

Radu Fărcaș: Comuna Florești, cu 42.000 de locuitori, a atras fonduri europene în valoare de 18 milioane de euro. Comuna Ciugud din Alba, cu 3.200 de locuitori, a atras fonduri europene în valoare de 28 milioane de euro. O comparație clară, cu cifre. Aproape că nici nu mai e nevoie să formulez altfel critica pentru actualul primar. Vorbim pur și simplu de ineficiență. Iar aceasta se reflectă mai departe în fiecare eșec al actualei administrații: infrastructura depășită, traficul insuportabil, lipsa creșelor și a grădinițelor, lipsa spațiilor verzi șamd.

Știri din Florești: De-a lungul campaniei electorale, vom purta mai multe discuții, structurate pe domenii, despre proiectele dumneavoastră. Până atunci, enumerați primele trei proiecte de care credeți că are nevoie Floreștiul în viitorul apropiat.

Radu Fărcaș: M-am consultat și cu floreștenii și într-adevăr am un top al priorităților pentru comuna noastră. Prioritatea zero ar fi centura. Nu cred că există locuitor al comunei sau persoană aflată în trecere care să nu înjure drumul DN1, la ora de vârf. Până nu se va rezolva această problemă, va exista o tensiune socială permanentă în Florești. Apoi, mai specific, pentru că vorbim de foarte multe familii tinere, trebuie construite urgent creșe și grădinițe. Și nu în ultimul rând, rețeaua de utilități publice e veche și degradată, iar asigurarea accesului la apă potabilă, canalizare, salubritate etc. intră la nevoile de bază ale unui cetățean și este deci prioritară. Nu putem visa la parcuri tehnologice, când suntem în pericol să ne explodeze canalizarea. Cu pragmatism, ascultând și prioritizând nevoile cetățenilor, se pot face multe lucruri bune pentru Florești. Eu îmi asum, cu responsabilitate și transparență, să atrag fonduri europene pentru rezolvarea acestor probleme.

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu