Comuna Florești va avea un Serviciu propriu de evidență a persoanelor

Consiliul Județean Cluj a anunțat că Floreștiul, cea mai mare comună din România, va beneficia de un Serviciu propriu de evidență a persoanelor. Noul Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (S.P.C.L.E.P.) Florești va fi inaugurat joi, 13 octombrie, începând cu ora 12.00, la sediul Primăriei Florești.

Prin inaugurarea acestui serviciu, floreștenii vor beneficia de o serie de avantaje: nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în municipiul Cluj-Napoca pentru obţinerea unui nou act de identitate, fapt care va duce la o diminuare substanțială a cheltuielilor personale, la micşorarea timpului de aşteptare pentru eliberarea unui alt act de identitate, dar, mai ales, la micşorarea numărului persoanelor care din diverse motive continuă să păstreze acte de identitate cu valabilitate expirată.

Sunt mulţumit că am reușit să aducem acest serviciu de evidență a persoanelor la nivelul cel mai apropiat de cetățean pentru că doar în acest fel el poate funcţiona cu adevărat eficient. În plus, faptul că această schimbare va aduce pentru floreşteni economii de timp şi bani mă bucură o dată în plus” a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, într-un comunicat de presă.

Floreștenii interesați de obţinerea unui act de identitate, trebuie să depună, alături de cererea efectivă și o serie de documente, precum: actul de identitate vechi (dacă îl mai deţin), certificatul de naştere şi, după caz, cel de căsătorie, ori hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă, respectiv actul pentru spaţiul locuit. Contravaloarea actului de identitate (7 lei cartea de identitate sau 1 leu cartea de identitate provizorie), precum și taxa de timbru extrajudiciar (5 lei), după caz, se vor achita la ghişeul serviciului. În situaţia în care solicitanţii nu pot prezenta unul dintre documentele de stare civilă sau nu pot face dovada unei adrese de domiciliu, cererile vor fi soluţionate prin eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, cu termen de valabilitate de maximum un an de zile. Fotografiile necesare aplicării pe cărţile de identitate vor fi executate de funcţionarii din cadrul S.P.C.L.E.P. Florești. De asemenea, în cazul copiilor minori care solicită eliberarea unui act de identitate, este obligatoriu ca aceştia să fie însoţiţi de unul dintre părinţi sau de reprezentantul legal, dacă este cazul.

Inaugurarea acestui nou serviciu reprezintă un proiect al autorităților locale sprijinit atât de Consiliul Judeţean Cluj, prin adoptarea legislației de modificare a arondării, cât și de instituția sa subordonată – Direcţia Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj care are în derulare un amplu program de sprijinire a iniţiativelor în localităţile în care nu funcţionează servicii de evidenţă a persoanelor.

 

Distribuie articolul

Lasă un comentariu