Mihai Adrian Vădan (președinte USR Florești): „Administrația este deranjată de prezența noastră și a altor cetățeni cu simț civic”

Liderul organizației USR din Florești, recent înființată, ne vorbește despre motivele pentru care a ales acest partid și soluțiile pe care le are pentru problemele comunei.

Știri din Florești: Cine este Mihai Adrian Vădan? Ce te-a determinat să intri în USR?

Mihai Adrian Vădan: Am terminat Geodezie la USAMV și încă de pe băncile facultății am observat greutățile cu care se confruntă oamenii în relația cu autoritățile. Lucrând cu primăriile, am văzut haosul din sistem, un sistem abuziv, putred de corupt, care îți distruge nervii. În final, când nu mai reziști, ai de ales între două variante: ori renunți și te apuci de altceva sau pleci din țară, ori rămâi aici în continuare și lupți. Eu am ales a doua alternativă. Am avut ocazia să fac politică și în trecut, dar am ales să nu mă implic pentru că nu am avut cu cine. PNL și PSD nu sunt o opțiune, în UDMR nu are sens, pentru că sunt român, iar USR mi-a oferit această ocazie. În acest partid simt că există șansa schimbării, a unei transformări care să dureze ani de zile.

Știri din Florești: Cum se diferențiază USR de alte partide?

Mihai Adrian Vădan: În primul rând, există criterii de performanță. Ajungi într-o funcție doar dacă poți să ți-o asumi și faci performanță acolo. La alte partide trebuie să plătești pentru a ajunge pe o anumită poziție, de aici apare corupția, trebuie să fii obedient, să fii la dispoziția cuiva tot timpul, să fii activ în campanii și să speri că la un moment dat poate vei urca în ierarhie și vei avea șansa de a schimba ceva cu adevărat. Dar când ajungi acolo, ești deja mânjit și șantajabil, așa că joci cum vor alții. În USR avem libertate de exprimare, de exemplu eu sunt ortodox practicant, dar am colegi de partid atei și conviețuim fără nicio problemă. În alte partide, dacă îți spui părerea și le convine altora s-ar putea să fii înlăturat sau pedepsit.

Știri din Florești: Care sunt obiectivele filialei USR Florești?

Mihai Adrian Vădan: Filiala este nou înființată, deci primul nostru obiectiv este mărirea numărului de membri. Suntem 15 persoane acum, vrem să ajungem la 30 de membri până la alegeri, asta consider că ar fi o performanță bună. Poate părea puțin, însă spre deosebire de partidele vechi, pentru noi contează mai mult calitatea decât cantitatea. Vrem ca toți cei din partid să fie implicați, să le pese, să participe la activități, nu ne interesează să avem sute de persoane pe o listă care să nu facă nimic.

Știri din Florești: Ești foarte critic cu actuala administrație din Florești. Ce reproșezi actualei conduceri a comunei?

Mihai Adrian Vădan: Uneori sunt critic, alteori nu, se fac și lucruri bune, dar majoritatea se întâmplă doar când se fac presiuni asupra lor. Datorită faptului că există concurență, actuala administrație începe să fie mai performanță. Noi încercăm întotdeauna când criticăm să venim și cu o soluție.

Știri din Florești: Principala nemulțumire a floreștenilor este traficul. Ce se poate face în această privință?

Mihai Adrian Vădan: Am făcut un test în ultima săptămână: am circulat doar cu bicicleta. Mă gândesc că facem o campanie: „Folosește autobuzul sau bicicleta!”, astfel încât cine nu are de dus copii la grădiniță sau la școală ar putea folosi una din aceste două mijloace alternative. Administrația locală ar putea realiza piste de bicicliști pe strada Avram Iancu, unde am văzut acest potențial în ultimele zile. Sigur că și Compania de Transport Public ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor. De exemplu, acum este foarte cald și aerul condiționat nu funcționează în toate autobuzele.

Știri din Florești: Există piste de biciclete suficiente? Se poate veni din Florești până în Cluj?

Mihai Adrian Vădan: În prima zi când am venit cu bicicleta, am circulat pe pistele de bicicliști. În Florești, din câte am văzut eu, nu există deloc. Mergând pe strada principală, am observat că între carosabil și trotuar (care este destul de larg) există un spațiu suficient pentru o bandă de biciclete. Cred că aceasta poate fi o soluție.

Știri din Florești: Cum stă situația centurilor din Florești? Drumul de nord este foarte îngust, cea din spatele Vivo s-a tot amânat, centura Clujului nu se știe când se va realiza…

Mihai Adrian Vădan: Administrația locală este deja la a 4-a promisiune ratată în privința centurii de sud, termenul actual dat de domnul primar (luna octombrie) este aproape imposibil de îndeplinit. Pentru centura de nord, ar prinde bine două benzi pe sens. Ar trebui însă realizate și studii de trafic, să vedem dacă va fi mai bine după realizarea celor două centuri. Suntem deja foarte mulți în Florești, iar studiile de trafic lipsesc. Dacă facem o astfel de cercetare, puteam avea o statistică mai clară despre circulația în comună, iar pe baza ei se pot lua decizii mai bune.

Știri din Florești: O altă problemă este cea a construcțiilor foarte haotice realizate în Florești. Ce se poate face în acest domeniu?

Mihai Adrian Vădan: Zilele trecute m-am întâlnit cu un contracandidat din 2016, care mi-a spus că după ce se termină actuala administrație s-ar putea face un Florești mai bun doar după ce dărâmi 30% din construcții, pentru că sunt ilegale. Este, deci, cam târziu, nu poți demola blocuri unde locuiesc deja oameni, care și-au cumpărat apartamentele cu bună credință, care nu au nicio vină că constructorii nu au respectat legea… Un prim pas pe care l-am făcut împreună cu societatea civilă a fost să oprim acordarea de noi autorizații de construire, până la clarificarea situației PUG (Planul Urbanistic General). După ce se va relua acordarea lor, ar trebui ca noile construcții să se facă conform legii și a bunului simț urbanistic.

Știri din Florești: Ce alte probleme majore sunt în Florești?

Mihai Adrian Vădan: O problemă majoră, pe termen lung, este cea a școlilor și grădinițelor din comună. Faptul că părinții își duc copiii cu mașina la aceste instituții din Cluj este un factor de amplificare a traficului. Dacă i-ar putea duce în Florești, s-ar diminua puțin aglomerația de pe șosele. O alta este lipsa parcurilor pentru copii, mai multe mămici ne-au semnalat acest lucru. Acum lucrăm cu colegii la un proiect, avem o propunere de realizare a 5 parcuri în Florești, cu detalii complete: pe ce terenuri să fie, care sunt cheltuielile, cum să fie amenajarea peisagistică și tot ce ține de implementare. Mai rămâne doar să vrea și autoritățile.

Știri din Florești: Crezi că ar fi nevoie de o mai mare implicare a cetățenilor în problemele comunei, să participe mai mulți la ședințele de consiliu local?

Mihai Adrian Vădan: Au existat niște scandaluri în aceste ședințe, pentru că administrația este deranjată de prezența noastră și a altor cetățeni cu simț civic. De exemplu, la una din ultimele ședințe, un coleg de-al meu a ridicat problema lipsei de transparență, pentru că erau 7 puncte pe ordinea de zi care nu fuseseră publicate pe site, conform legii, astfel că nu am avut timp să le studiem, să ridicăm anumite probleme. Era pe ordinea de zi aprobarea unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru construirea de blocuri lângă un cartier de case, iar locuitorii acelor case împreună cu un avocat s-au prezentat la ședință. Ei susțineau că atunci când și-au cumpărat acele terenuri pentru a-și construi locuințe au fost asigurați că nu se vor construi blocuri în apropiere. Simpla lor prezență, împreună cu avocatul și un lider de opinie din cartier, a făcut ca acel proiect să nu treacă. La final, în urma acestor luări de cuvânt, anumite persoane care au deranjat au fost scoase afară din sală de către poliția locală și „bodygurazi” ai administrației locale, îmbrăcați în civil, coordonați de cineva.

Știri din Florești: Ce alte proiecte mai aveți?

Mihai Adrian Vădan: O inițiativă pe care urmează să o înaintăm administrației vine în urma consultării floreștenilor vechi: amenajarea peisagistică a cimitirului. Acești cetățeni au atras atenția de mulți ani primarului, consătean cu ei, să facă ceva în privința cimitirului, care este într-o stare destul de proastă. Un alt proiect este cel prin care încurajăm oamenii să-și facă „buletine de Florești” sau flotant. Încercăm să-i facem pe oameni conștienți că doar ieșind la vot pot produce o schimbare, iar pentru asta au nevoie de cărți de identitate cu domiciliul în Florești. Avem actuala administrație din cauza procentajului scăzut de prezență la vot, în 2016, iar dacă majoritatea floreștenilor ar ieși la vot sigur ar produce o schimbare. Soluția nu este să stăm în casă!

Distribuie articolul

Lasă un comentariu