Marius Todoran: Bugetul Floreștiului poate crește foarte mult cu ajutorul fondurilor europene

Marius Todoran este candidat al Alianței USR PLUS la Consiliul Local Florești.

Bugetul comunei Florești pe anul 2020 este de aproximativ 18,5 milioane EURO. Deși pare o sumă impresionantă, Nu este! Acest lucru se poate constata atunci când raportăm valoarea bugetată per locuitor, (41.503 locuitori, apar in statisticile INSEE la data de 1 Ianuarie 2020, însă numărul real al locuitorilor din Floresti se estimează că este în jurul cifrei de 60.000), iar rezultatul este de 2.169 lei/capita. Dacă vom compara această cifră cu sumele ce revin per cap de locuitor în Cluj Napoca, Turda sau Dej, adică cifre cuprinse între 5.159 lei/capita și 6.596 lei/capita, imaginea e una completă. Concluzia este evidentă!

Floreștiul are nevoie urgentă de o triplare a bugetului local, și asta doar ca punct de pornire. Trebuie să fim realiști și să acceptam faptul că în mod natural aceasta triplare nu va putea fi realizată decât în timp, dacă va exista o strategie susținută de dezvoltare economică corectă a localității. Există însă o alternativă reală și viabilă pentru creșterea în termen foarte scurt a bugetului local Florești! Această oportunitate este dată de posibilitatea accesării de fonduri europene, de către administrația locală.

Prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, Uniunea Europeană a alocat României suma de 79,917 mld EURO. Pentru a accesa aceasta resursă, Administrația locală Florești are nevoie de o echipă profesionistă care să identifice nevoile comunității, să le transpună în proiecte bine documentate și să implementeze proiectele ce vor fi finanțate din fonduri europene. Nu în ultimul rând din bugetul local vor trebui făcute alocări de bani pentru a asigura cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală prin finanțare europeană.

Ca exercițiu de imaginație, dacă din bugetul comunei Florești de pe anul 2020, s-ar utiliza 75% din Secțiunea de dezvoltare(investiții de capital), la o rată de cofinanțare de 15%, în bugetul local s-ar putea atrage fonduri europene de circa 35 mil EURO, adică exact o triplare a valorii actuale a bugetului comunei noastre.

Aceste sume pot fi atrase, în mod concret, prin diversele axe ale Programelor Operaționale puse la dispoziția autorităților locale de către UE, astfel:

 1. Programul Operațional Regional poate finanța proiecte:
  • Regenerare urbană și inlocuirea zonelor betonate din localitate cu zone verzi
  • Achiziția de mijloace de transport nepoluante
  • Deschiderea culoarului verde de promenadă și mobilitate alternativă între Florești și Cluj Napoca
  • Realizare infrastructură rutieră(construcție si reabilitare)
  • Fluidizare trafic
  • Construcție și reabilitare unități de învățământ
  • Promovare culturală și turism
  • Prezervarea și promovarea patrimoniului cultural local
 2. Programul Operațional Dezvoltare Durabilă poate finanța proiecte de dezvoltare(extindere și redimensionare) a infrastructurii de apă potabilă și apă uzată(menajeră).
 3. Programul Operațional Transport poate finanța construirea și modernizarea variantelor ocolitoare(centuri stradale) pentru Florești.
 4. Programul Operațional Sănătate poate finanța realizarea centrului medical de permanență din Florești și/sau înființarea și dotarea cabinetelor medicale școlare.

Acestea sunt doar câteva exemple care vin să ilustreze oportunitățile pe care Administrația Locală Florești le are în față, și de care obligatoriu trebuie să profite. Avem nevoie de o administrație care să știe să acceseze aceste facilități cu profesionalism și să le implementeze pentru interesul floreștenilor și al dezvoltării pe care Floreștiul o merită.

Material electoral realizat de Napobit SRL, la comanda Partidului PLUS Cluj, cod mandatar financiar: 21200391

Distribuie articolul

Lasă un comentariu