(INTERVIU) Remus Lăpușan: Autostrada Turda-Sebeș a fost proiectul meu de suflet și mă bucur că județul Cluj este nod de autostrăzi în Transilvania!

Sunt puțini clujeni care se identifică astăzi cu istoria PSD Cluj în ultimii douăzeci de ani și poate după numele lui Ioan Rus, prezent în toate jocurile de putere de la Cluj și chiar la nivel național, un singur nume străbate fără tăgadă tot județul, de la Negreni la Mociu și de la Câțcău la Moldovenești, Remus Lăpușan, omul care a muncit o viață pentru PSD Cluj, clujeanul care și-a construit o carieră profesională impecabilă în privat, pornind de jos și ajungând până zona executivă.

Astăzi vă invităm să-l cunoașteți și să-i aflați gândurile cu și pentru Cluj.

Apuseni Info: Pentru cei care nu vă cunosc, spuneți-ne, vă rog, cine este Remus Lăpușan?

Remus Lăpușan: Sunt clujean, sunt căsătorit, am trei copii, sunt de profesie inginer – am absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Timp de 5 ani am fost președinte executiv al Clubului Universitar ”U Cluj”, 3 ani am fost director executiv la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Cluj, de peste 14 ani sunt în conducerea unei companii multinaționale. Am fost 12 ani consilier local în Cluj-Napoca și alți 8 ani am fost consilier județean din partea Partidului Social Democrat. Tot parcursul meu profesional și politic mă recomandă drept o persoană serioasă, sinceră, cu viziune de dezvoltare a comunităților plecând de la principii și valori solide (având în vedere experiența mea și ca manager privat, și ca manager public). În cei peste 24 de ani în politică am inițiat sau am susținut proiecte de importanță strategică pentru Cluj, cum ar fi modernizarea Aeroportului Cluj-Napoca, dezvoltarea Parcurilor Tetarom și a Centrului Agro Transilvania, implementarea proiectului de la rampa ecologică, dar și multe proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere din județînsă proiectul meu de suflet, pentru care îi mulțumesc premierului Victor Ponta că l-a susținut este autostrada Turda-SebeșPrin A10 Turda-Sebeș și Autostrada Transilvania, Clujul a devenit nod de autostrăzi în Transilvania.

Apuseni Info: De ce candidați pentru funcția de consilier județean? În cei peste 24 de ani, nu v-ați săturat de politică?

Remus Lăpușan: Candidez pentru un loc de consilier județean pentru că îmi pasă. Îmi pasă de Cluj și de clujeni, iar experiența mea de peste două decenii în politica locală stă mărturie pentru asta. Așa cum v-am spus, am inițiat proiecte menite să producă o dezvoltare sustenabilă pentru Cluj și am fost promotorul altor proiecte bune pentru județ, dezvoltate împreună cu alți politicieni locali. Văd Clujul cu ochii minții, dincolo de ambiții politice, și văd în el un mare potențial care nu a fost încă valorificat cum trebuie. Văd în el casa noastră, un cămin unde punem toți umărul, cu drag, pentru că știm că împreună suntem mai buni, mai curajoși, mai puternici. Voi continua să lupt pentru un Cluj al viitorului, așa cum am dori să-l găsească generațiile care vin după noi!

Candidez pentru că mă doare sufletul când știu câte lucruri frumoase se pot face pentru comunitatea noastră și văd că nu se întâmplă mai nimic! Nu am orgolii personale, profesional și personal mă consider un om împlinit, dar vreau să fac mai mult și pentru comunitate, vreau să las ceva în urmă, de care copiii mei să fie mândri și de care să se bucure generațiile următoare!

Apuseni Info: Domnule Lăpușan, care este proiectul dumneavoastră de suflet pentru județul Cluj?

Remus Lăpușan: Sunt foarte multe lucruri de făcut în Cluj! Clujul a ajuns la un blocaj: administrația actuală nu mai are resurse pentru inovație în ceea ce privește serviciile publice, avem o administrație captivă în propriile proiecte, care nu mai reușește să vadă care sunt nevoile reale ale clujenilor!

M-ați întrebat de proiectul meu de suflet: cred foarte mult în susținerea producătorilor locali și a produselor românești, în general! Nu este un slogan de campanie și nici un naționalism exacerbat sau o mândrie nefondată de ardelean!

Apuseni Info: Concret, la ce se referă susținerea producătorilor locali și a consumului de produse românești?

Remus Lăpușan: În primul rând, asta presupune dezvoltarea unei responsabilități sociale și a unei culturi prin care cetățenii să cumpere de la producătorii locali și să încurajeze agricultura și producția autohtonă. Noi trebuie să producem local și să consumăm local. De multe ori, tu, consumatorul, ai vrea să cumperi un produs de calitate, dar nu știi unde să îl găsești. Aici intervine rolul administrației publice locale. La nivel de județ, este absolut necesar să avem o strategie de dezvoltare pentru producătorii locali. Unii nu au buget pentru promovare, și atunci noi, de la Consiliul Județean, le punem la dispoziție un lanț de magazine dedicate exclusiv lor, spații expoziționale unde să își vândă produsele, dar și o platformă online pentru promovare și chiar negociere – practic, un loc în care se întâlnesc cererea și oferta. Producătorii își vor valorifica marfa, iar consumatorii vor beneficia de avantajele sistemului lațurilor scurte de aprovizionare. Acestea sunt cheia pentru susținerea eficace a producătorilor locali, dar și pentru asigurarea sănătății publice.

Cred foarte mult în conceptul from-farm-to-table (adică de la fermă la consumatori, în traducere liberă): aprovizionarea în restaurante, hoteluri, cantine, școli, magazine de profil ar trebui să se facă direct de la producătorii de branduri locale.

Mai mult decât atât, ar trebui să înființăm clustere (asociații) ale producătorilor locali, pentru că împreună – sunt mai puternici. De asemenea, ar trebui să avem o rețea de depozite frigorifice la nivelul județului, pentru colectarea și/sau procesarea în condiții de siguranță alimentară a produselor agricole de la producătorii români.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu