USR Cluj vrea consorțiu administrativ, din care să facă parte și Florești

Un consilier local din Cluj-Napoca, care reprezintă USR, propune formarea unui consorțiu administrativ, care să includă municipiul și comunele de lângă, pentru a gestiona mai bine problemele comune și fondurile atrase:

Avem o propunere de HCL pe care am înaintat-o astăzi la Cluj-Napoca, Florești, Baciu, Apahida și Feleacu, simultan, de constituire a unui consorțiu administrativ. Amvenit acum cu propunerea aceasta pentru că a apărut un cadru legislativ nou. Avem legea 683/2022, care este un jalon prevăzut în PNRR pentru reforma administrativă. În trecut au existat mai multe încercări nereușite de reorganizare prin unificare teritorială voluntară, prin referendum, dar care nu au avut succes. Venim cu o propunere de HCL pentru constituirea unui consorțiu adminsitrativ și ulterior aprobarea închieirii acordului de asociere. Principalele beneficii a unei asemenea structuri ar fi o eficiență sporită a serviciilor publice, în implementarea de investiții cu fonduri europene și guvernamentale și utilizarea eficientă a resurselor umane. Principalul dezavantaj ar fi că aceste consorții nu au personalitate juridică. Municipiul Cluj-Napoca, în calitate de metropolă, ar putea asigura activități juridice, gestionarea resurselor umane, administrare financiară, achiziții, strategie de dezvoltare, etc.

Municipiul Cluj-Napoca concurează pentru atragerea investițiilor și a forței de muncă înalt calificată nu doar cu alte orașe din România, dar și cu orașe similare din centrul și estul Europei, deci identificarea de terenuri pe raza comunei Florești, Baciu, Apahida sau Feleacu pentru construcția unui parc industrial tehnologic de amploare ar trebui să devină prioritate și un ambițios obiectiv în următori ani. În acest scop, este necesar ca administrația locală să se implice activ în sprijinirea de investiții și atragerea unor lideri mondiali în domenii avansate precum baterii pentru electromobilitate, microelectronica pentru automobile sau biotehnologii. Începând din acest an, avem o oportunitate majoră de dezvoltare prin fonduri nerambursabile în următorii ani care nu trebuie ratată. Așadar, implicarea personalului specializat din Primăria Municipiului Cluj-Napoca în inițierea și realizarea unor proiecte și investiții derulate în zona metropolitană este de o importanță crucială. Proiectul depus de noi creează cadrul legislativ pentru ca astfel de inițiative să fie implementate mai rapid”, afirmă Călin Groza.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu