Construirea centurii de sud a Floreștiului reprezintă una dintre cele mai dezbătute probleme la nivelul comunei. Cu toate că în primăvara acestui an autoritățile locale anunțau că lucrările la acest drum vor fi finalizate în toamnă (vezi aici), proiectul bate pasul pe loc.
Pentru a afla ce anume îngreunează demararea proiectului, Asociația „Trăiesc în Florești” a trimis mai multe adrese instituțiilor competente.
Astfel, la sfărșitul lunii iulie a acestui an, Asociația „Trăiesc în Florești” a înaintat o primă adresă către compania SC Diferit SRL (câștigătoarea licitației), prin care solicita clarificarea câtorva aspecte legate de construirea centurii. Solicitarea s-a facut ca urmare a declarației primarului Horia Șulea, care susținea că nu știe de ce firma nu a demarat lucrările de execuție, neprimind nicio explicație în acest sens.
Alte două adrese au fost înaintate către Primăria Florești și USAMV Cluj-Napoca, conținutul acestora fiind legat de procedurile de expropriere. Curios este faptul că răspunsurile primite de la cele două instituții se contrazic.
De asemenea, în data de 26 iulie a.c., Asociația „Trăiesc în Florești” a mai înaintat o adresă Ministerului Apărării Naționale, prin care se solicita clarificarea câtorva aspecte legate de centura de sud a localității Florești.
„Până în prezent, Asociația „Trăiesc în Florești” a înaintat solicitări către MAPN si USAMV, instituții care ar fi trebuit să fie expropriate în vederea realizării „Drum de legătură varianta SUD – Comuna Floreşti, judeţul Cluj”, iar răspunsurile acestora contravin cu cele primite de la Primăria Florești.
Ne întrebăm, și nu retoric, când se vor descurca ițele acestui proiect de infrastructură simplu?
Răspunsurile primite întăresc convingerea că acest drum atât de util nu va putea fi finalizat la data preconizată, dar ceea ce știm cu siguranță este faptul că într-o lună, traficul va fi mai mult decât greoi și că vom petrece multe ore în trafic”, au scris reprezentanții asociației pe o rețea de socializare.
Asociația „Trăiesc în Florești” este o organizație non-profit ce a luat ființă din inițiativa locuitorilor comunei în luna iunie a.c. Printre obiectivele acesteia se numără:
- creșterea calității vieții pentru toți cetățenii comunei Florești,
- dezvoltarea durabilă și armonioasă a comunei Florești,
- îmbunătățirea cadrului legislativ și practicilor în domeniile arhitecturii și urbanismului, al protecției monumentelor istorice și naturale și a mediului înconjurător, în concordanță cu normele europene,
- cultivarea și respectarea transparenței în deciziile autorităților publice în toate domeniile de interes pentru cetățenii comunei Florești,
- antrenarea cetățenilor comunei Florești la dezbateri publice pe temele majore privind calitatea vieții în comuna Florești,
- organizarea și participarea la dezbateri privind păstrarea, crearea și protecția parcurilor și a zonelor verzi, precum și asigurarea unui mediu înconjurător sănătos pentru cetățenii comunei Florești.