Metroul Clujului va începe din Florești

Lucrările la metroul din Cluj vor începe dinspre Florești, a anunțat primarul municipiului, Emil Boc. Inițial, acestea trebuiau să demareze din zona Sopor, însă s-a luat decizia de a face această modificare la solicitarea celor care se ocupă de construcția Spitalului Regional de Urgență, pentru a nu aglomera și mai mult traficul în partea de vest a orașului, unde deja sunt des ambuteiaje.

Pe data de 15 decembrie, Consiliul European a aprobat introducerea acestei schimbări în PNRR. În ședința din 28 decembrie, Guvernul României a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru exproprieri: 283 milioane lei, cu care vor fi despăgubiți proprietarii a 500 de imobile.

În acest moment, metroul este în faza de proiectare, iar lucrările efective ar trebui să înceapă la 1 martie 2024. Magistrala de metrou M1 din Cluj va avea 21 de stații și va costa 9 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR, iar termenul de realizare este de 8 ani. Constructorul este Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom (Franța) – Arcada (România).

Distribuie articolul

Lasă un comentariu