Daniel Meze: „Dacă nu se va manifesta nimeni, mă voi gândi serios să candidez în 2020”

Daniel Meze, jurnalist, scriitor și activist civic, ne vorbește despre problemele comunei și perspectivele sale de implicare în politică.

Știri din Florești: Cine este Daniel Meze?

Daniel Meze: Sunt un jurnalist care a avut onoarea și plăcerea să lucreze în 2012-2013 la Look TV și Transilvania Live, în trustul de presă a lui Árpád Pászkány. Le mulțumesc că m-au recrutat din Bihor, am fost corespondent al Citynews acolo. Am lucrat un an și ceva în presa din Cluj, timp în care am câștigat foarte bine, iar cu acești bani și cu economiile mele din anii anteriori am cumpărat un apartament în Florești, în 2013.

Multă lume îmi spune acum: „dar nu știai că Floreștiul este… cum este”? Sigur că știam, și despre trafic, și despre problemele cu apa, canalizarea și curentul, dar eu credeam că în timp lucrurile vor merge înspre bine în țara noastră, că problemele se rezolvă și ne dezvoltăm. Din păcate, am constat că din 2013 până în toamna anului 2017, când m-am mutat efectiv în acest apartament și am început să locuiesc în Florești, lucrurile au mers înspre rău.

Traficul este din ce în ce mai complicat, e tot mai greu să ajungi din Florești în Cluj, rețele de apă-canal sunt subdimensionate  – sau s-a construit prea mult pentru aceste rețele, apa pluvială este băgată în canalizare, ele se colmatează, iese canalul peste tot, curentul se taie și se ia, la fel se ia și apa.

Este clar că Floreștiul s-a dezvoltat foarte mult dar haotic. Nu sunt împotriva construcțiilor noi în Florești, dar dacă tot construim, drumul să fie drum, trotuarul să fie trotuar, spațiul verde să fie spațiu verde, rețele de apă și canalizare să fie ok, pentru că tot noi vom suferi, la fel și cei care se vor muta acolo, iar Primăria va avea probleme la rândul ei cu cetățenii nemulțumiți.

Eu stau și mă întreb: dacă toate aceste rețele sunt subdimensionate, iar urbanismul este haotic, de ce la ședințele de Consiliu Local vezi anumite cifre pentru parcări, spații verzi, drumuri, trotuare, distanțe între blocuri, iar când mergi în teren vezi cu totul altceva, nu se respectă ce scrie pe foaie.

Câțiva domni din Primărie, în frunte cu primarul Șulea, ori sunt proști, ori sunt corupți. Ori văd lucrurile astea și închid ochii, dar de ce fac asta? Chiar și procurorii spun că sunt corupți. Actual primar Șulea, fostul primar Vancea și directorul Zanc din Primărie sunt trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, pentru fapte asimilate faptelor de corupție. Sau sunt proști și incompetenți și se lasă duși de nas de niște constructori care își urmăresc strict interesele personale, de a face cât mai mulți bani.

Noi trebuie să spunem lucrurile astea și nu trebuie să ne ferim, pentru că trăim într-o țară liberă și ne aflăm în Cluj sau în vecinătatea lui, nu suntem în Teleorman, Olt sau Vaslui, unde să ne fie frică de niște baroni, care conduc ca niște satrapi niște localități.

Am văzut problemele astea și am decis să mă manifest, eu fiind jurnalist de meserie, primul meu instinct a fost să fac un manifest cu problemele din Florești, am pus pe Facebook o întrebare despre asta, oamenii mi-au scris, am primit peste 300 de mesaje, din toate grupurile din Florești și am mers cu manifestul la Primărie, la primarul Șulea.

Acesta a avut o atitudine de aroganță, de respingere, a luat documentul și l-a aruncat, așa am început să cunosc ce înseamnă primarul Șulea, ce înseamnă Consiliul Local Florești și oamenii de acolo și am rămas foarte dezamăgit. Am hotărât să merg cu el la partidele politice, l-am dus la filialele tuturor partidelor parlamentare din Cluj, unde m-am înscris și în audiențe ca să susțin aceste probleme. Din păcate singurul care s-a arătat disponibil a fost domnul Botond de la UDMR, cu care m-am întâlnit și i-am explicat problemele din Florești, pe care oricum le știa în mare parte, pentru că sunt evidente.

Am încercat să creăm o presiune, să spunem că nu mai suportăm, că vrem să trăim decent, frumos și civilizat, nu în noroi, nu pe drumuri fără trotuare, nu în locuri fără parcuri și spații de joacă pentru copii, nu într-o comună unde nu sunt grădinițe și școli, iar toată lumea vine în Cluj să-și aducă copilul la școală și la grădiniță, dând peste cap și funcționalitatea orașului, de altfel și Emil Boc spune că mămicile și tăticii din Cluj sunt deranjați că floreștenii vin tot aici cu copiii. În Florești nu avem un dispensar sau un centru medical în care să ni se rezolve pe loc o problemă, trebuie să venim în Cluj și pentru asta.

Văzând toate aceste lucruri, ca cetățean, jurnalist și om care nu acceptă să fie tratat în acest fel, am început să mă manifest, prin conferințe de presă, emisiuni radio și tv, prin texte puse pe Facebook, eu cred în puterea cuvântului și cred că trebuie să ne manifestăm.

Știri din Florești: Deci activismul tău local a plecat de la o frustrare personală?

Daniel Meze: Da. Văzând că mi se ia apa, mi se ia curentul, mă duc prin noroi, trotuarele pe drumul național au fost reparate de Primărie abia după vreo 2 ani, iar alții construiesc blocuri de 12 etaje…

Știri din Florești: Conflictul tău cu primarul a început din ziua în care i-ai dat lista cu doleanțele floreștenilor?

Daniel Meze: Exista de mai demult, dar s-a amplificat din acel moment. Primul meu contact a fost atunci când s-a făcut Târgul de Crăciun din Florești, pe locul fostului poligon mic, un târg făcut într-un așa-zis parc, plin de noroi, unde s-a pus o spoială de pietriș, pentru o parcare și niște alei, s-au amplasat vreo 10 căsuțe din care vreo 7 au fost goale, s-a făcut un patinoar cu zeci de mii de euro… S-au aruncat o grămadă de bani într-un târg de Crăciun făcut în mizerie, în loc ca din acei bani să se facă un parc care să rămână tot timpul acolo, cu locuri de joacă pentru copii frumos amenajate.

Am mers la acel târg și am făcut un clip cu primarul, în care l-am întrebat dacă consideră că este normal felul în care s-a făcut acest târg, în noroi. A luat-o în nume de rău, mi-a spus să plec din Florești dacă nu-mi convine, dar nu am de gând să plec, am un apartament aici și vreau să rămân aici, iar dacă cineva va pleca, va fi chiar dânsul – va pleca din funcția de primar în 2020, nu voi pleca eu.

Știri din Florești: Te gândești să te implici în politică și să candidezi în 2020?

Daniel Meze: Am terminat Facultatea de Științe Politice în 2005, dorindu-mi să fiu om politic. Acum se pune o anatemă asupra celor care sunt „oameni politici” și cred că ar trebui să explicăm oamenilor că o democrație funcționează prin partide politice și politicieni. Omenirea nu a inventat ceva mai bun, iar alternativele sunt groaznice: fie dictatură personală, pe care am trăit-o cu Ceaușescu, fie dictatură militară, sau dictatură teocratică cum este în Iran unde conduce un imam, sau cum era în trecut, când conducea aristocrația și regele…

Democrația prin partide politice și prin vot a dat cea mai bună variantă pentru umanitate, ca formă de organizare politică și socială. Noi trebuie să avem partide politice, dar cu niște oameni care trebuie să fie conștienți că trebuie să facă ceva pentru ceilalți, care-i aleg. Din păcate, timp de 28 de ani am avut această clasă politică, pe care o hulim, o parte din ea e deja băgată la arest – și bine face DNA-ul – dar noi trebuie să înțelegem că soluțiile sunt tot politice.

Făcând o facultate în domeniu, implicându-mă în presă timp de peste 8 ani, implicându-mă apoi direct în politică, în Partidul Mișcarea Populară, asumându-mi o candidatură, am încercat să dau niște soluții oamenilor. PMP a avut o anumită traiectorie, e greu să faci un partid de la zero, dar am avut o experiență care m-a clădit în 2016, înțeleg ce înseamnă politica, înțeleg cum e să relaționezi cu oameni și să intri într-un proces electoral. Vreau să îndemn pe această cale cât mai mulți tineri să intre în politică, cât mai mulți oameni între 25 și 45 de ani să se implice, pentru că politicienii ăștia pe care-i blamăm sunt oglinda noastră, ca societate.

Noi trebuie să ne asumăm acest lucru și dacă vrem să schimbăm ceva, să facem efectiv, pe diferite nivele, de la simplul fapt de a merge la vot până la a te înscrie într-un partid, a candida, a dona niște bani unui partid, ca să nu fie partidul acela obligat să ia bani negri ca să-și poată susține campania electorală. E foarte bine cum a făcut USR, de a lua donații de la cetățeni.

Dacă voi candida sau nu – nu știu. Eu voi lua o decizie în primăvara anului 2020, când voi analiza să văd care este oferta politică, adică cine sunt contracandidații actualului primar, care este catastrofal, incompetent, indolent și corupt, așa cum ne spun procurorii. Dacă nu se va manifesta nimeni, mă voi gândi serios să candidez. Dacă nu vor fi oameni care să-și asume o candidatură și să dea o alternativă pentru Florești, pentru că această localitate încă se mai poate dezvolta armonios, încă se mai pot găsi soluții, dar nu la modul cum se dezvoltă acum. Deci vom vedea în primăvara anului 2020 care va fi situația.

Până atunci, ceea ce vreau eu să fac este să creez o presiune cât mai mare pe actuala administrație publică locală și pe primarul Horia Șulea, ca să ne rezolve cât mai multe din probleme. Să ne facă drumul varianta sud, prin spate pe la Vivo, să facă trotuare unde se poate, să facă parcuri și locuri de joacă pentru copii, să facă drumuri în interiorul Floreștiului care să unească mai multe străzi interioare și să scoată o parte din trafic de pe drumul național, ca să nu aglomereze atât de mult Cetății și Eroilor, deci să avem interconectare mai bună, să avem un parc industrial în Florești și locuri de muncă chiar aici, să nu vină toată lumea dimineața la job în Cluj, să facă un parc de distracții ca oamenii să-și poată petrece timpul liber aici.

Deci să dezvoltăm armonios această comună, care are deja 40.000 de locuitori, iar oamenii să fie conștienți că sunt floreșteni, să-și facă buletine și să voteze, să aleagă un om care să le conducă destinele și niște reprezentanți în Coniliul Local în 2020 și să trăim civilizat, așa cum ne dorim.

Știri din Florești: Pe lângă varianta de ocolire din spate de la Metro și Vivo, ce alte soluții mai sunt pentru problema traficului?

Daniel Meze: Soluții există. De exemplu, tramvaiul din Mănăștur trebuie să vină până în Florești. Se poate face tramvai pe piloni, suspendat sau în altă formulă. Există bani europeni care pot fi atrași, pentru mobilitate urbană, noi suntem însă incapabili să-i atragem. Tramvaiul este fezabil și îl putem vedea gata în zilele noastre, în 2-3 ani, ar fi o alternativă publică de transport, pe când metroul, despre care se vorbește acum, va fi poate doar peste 20-30 de ani.

Primarul nu este în stare să facă un proiect pe fonduri europene pentru a finanța drumul varianta sud în acest fel. În loc de asta, a luat bani împrumut de la o bancă. Din 2020 va începe să fie plătit acest credit, iar prin 2022 gradul de îndatorare al Floreștiului va ajunge pe la 22-23%, maximul fiind 30%. Deci Horia Șulea a îndatorat comuna pentru a face acest drum, în loc să-l facă pe fonduri europene. De 3 ani de zile primarul ne minte că-l face și nu-l face, iar acum dă vina pe constructor. Și dacă tot îl facem, să avem măcar 2 benzi pe sens, ca să nu trebuiască lărgit peste 5 ani.

O altă rezolvare ar fi să ții oamenii în Florești: să le dai locuri de muncă aici, să aibă grădiniță aici, să aibă școală aici, și atunci nu vor fi nevoiți să meargă zi de zi, dimineața și după amiaza, în Cluj, iar astfel s-ar reduce traficul. În plus, trebuie gândite pasaje supraterane sau subterane la intersecții, altfel sunt niște noduri unde se blochează mereu circulația.

Pe Eroilor, trebui intubată valea Sinaslăului, pentru care primarul a cerșit bani de la Dragnea vreo 3 ani prin PNDL și a obținut finanțare, dar vom vedea în 2020 cu ce cost politic, când vom afla din partea cărui partid va candida Horia Șulea. El are oricum o problemă de moralitate în PNL. Sper totuși că se va realiza aceasta lucrare și se vor face 2 benzi pe sens, altfel degeaba modernizăm strada, că nu se fluidizează traficul.

Ar mai fi varianta nord, unde e chiar mai puțin de o bandă pe sens, abia încap două mașini una pe lângă alta. Și aici ar trebui făcute 2 benzi pe sens. Dar dacă ești incapabil să atragi fonduri europene pentru a avea finanțare, faci lucrul de mântuială, faci peticiri, atâta te poate duce competența ta, atâta faci. Dar să sperăm că din 2020 va veni altcineva care să lărgească acest drum.

Dacă se vor realiza toate acestea, vom putea „respira” puțin mai bine în trafic și în Florești. Acestea sunt câteva soluții pentru care nu trebuie să fii mare specialist ca să le vezi, e suficient să mergi în zonă. În plus, poți aduce specialiști în trafic care să-ți dea și alte soluții mai bune. Însă în Primărie nu trebuie să-ți angajezi rudele, ci să-ți aduci specialiști pe fonduri europene și pe alte domenii, care să vină cu soluții.

Știri din Florești: Cum vezi construirea Spitalului Regional de Urgență?

Daniel Meze: Este un lucru bun că se construiește, însă trebuie să avem infrastructura potrivită, drumuri, rețele de apă-canal-curent, dacă nu le avem pe acestea vom bloca și mai mult zona. Dar per ansamblu sigur că este bine că se face la Florești, pentru că vor fi locuri de muncă, vor fi servicii medicale pentru floreșteni mai aproape de ei, dar noi trebuie să avem în primul rând infrastructura dezvoltată.

Eu nu mai cred în buna credință a primarului Horia Șulea, nu mai cred că dorește binele pentru Florești, deoarece văd ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Sper ca această investiție să se facă cu cap, adică să avem și drumurile, și legăturile necesare, astfel încât să ne dezvoltăm armonios în zona respectivă.

Știri din Florești: Crezi că se va realiza aqua park-ul?

Daniel Meze: Eu vin din Oradea și am experiența cu primarul Bolojan, un primar bun care a făcut pe fonduri europene aqua park. Deci se poate face! Din câte rețin, acolo au fost 50% bani europeni și 50% contribuție proprie, dar anual produce profit, aduce un plus. Regia care-l administrează va face un hotel din acești bani. Deci este posibil, la Oradea s-au făcut multe lucruri bune. Ca jurnalist l-am urmărit pe Bolojan din 2004, de când a devenit prefect, ba chiar l-am și criticat mult. I-am văzut părțile bune și rele, dar per total, față de alți primari din România, el este foarte tare.

Cred că și Primăria Florești are teren pe care s-ar putea construi acest aqua park, e nevoie de un astfel de loc. Vă mai propun însă ceva. Avem un Arsenal Park mișto în Orăștie. Iar în Florești avem o unitate militară, între comună și Cluj, care blochează dezvoltarea ambelor. Normal ar fi ca, printr-o înțelegere cu Ministerul Apărării, să relocăm această unitate militară, tot undeva în zona Florești dar mai la margine, iar pe locul ei să păstrăm tehnica militară învechită și să facem un parc de distracții de genul Arsenal Park pe actualul amplasament. Putem să mai facem acolo și construcții noi, chiar și blocuri, dar aerisit și frumos, pentru a se dezvolta zona.

Ce câștigă floreștenii din unitatea militară? Unii vor spune că ne păzește, dar când văd dotările lor vechi de zeci de ani, mă gândesc că nu ajută prea mult. Sigur că vor fi nemulțumiți, o să-i supăr pe angajații de acolo, dar cred totuși că trebuie să vedem „the big picture”. Acolo s-ar putea dezvolta o zonă de parc de distracții cu tehnică militară, poate și cu bazine sau cu terenuri de sport. Dar trebuie să ai o viziune, trebuie să-ți dorești lucruri, să ai o energie ca primar pentru a stimula toate lucrurile astea. Și trebuie să abordezi cu curaj anumite teme sensibile, cum ar fi cea cu relocarea unității militare.

În Oradea, au fost astfel de terenuri, transferate de la armată către Consiliul Județean, chiar și cu unități militare dezafectate, unde s-au făcut lucruri cum ar fi Muzel Țării Crișurilor, clădiri pentru Universitate, instituții publice cum ar fi cea de la Cadastru. Oamenii se sperie când aud astfel de idei, sunt siguri că și acolo se vor construi blocuri, unul lângă altul… Dar se pot construi și bine, iar acest loc ar putea fi un magnet pentru petrecerea timpului liber.

Știri din Florești: Ce se poate face pentru a nu se mai construi ca și până acum, adică cartiere întregi de blocuri cu străzi foarte înguste, fără spații verzi, fără locuri de parcare? Când vom avea un urbanism normal în Florești?

Daniel Meze: Ne trebuie o altă conducere a Primăriei în Florești. În primul rând un primar bun, care să dea o dezvoltare armonioasă localității și care să aibă un arhitect șef în subordine și consilieri locali responsabili. Cât de iresponsabil trebuie să fii ca să aprobi pentru Oncos 588 de apartamente, plus încă 4 blocuri turn de 12 etaje cu încă vreo 280 de apartamente puțin mai încolo, deci peste 2000 de oameni care vor veni, care toți vor ieși pe Avram Iancu și vor merge spre Cluj? Cum să dai astfel de aprobări?

Eu nu zic că nu trebuie să construim. Dar ar trebui să avem un studiu care să ne spună: care este limita rețelelor de utilități și ce investiții trebuie făcute pentru a adăuga încă 1000 de apartamente. În Cluj se întâmplă acest lucru, Boc nu dă autorizații de construcție în zone unde traficul se blochează. Noi nu ne punem aceste probleme în Florești și ar trebui să ni le punem, nu ar trebui să mai acceptăm să avem ghetouri în comună, pentru că asta se întâmplă, sunt străzi cu blocuri unde abia poți să-ți parchezi mașina, fără spațiu verde.

Cel mai dureros este că suntem la doi pași de Cluj, nu suntem într-un colț de lume unde poți lăsa să se construiască orice. Ne trebuie oameni politici responsabili și o comunitate civică care să preseze administrația, care să spună clar că nu mai acceptă așa ceva, că va merge la vot și vor sancționa aceste lucruri. Eu sper că în 2020 atitudinea cetățenilor va fi alta și ne vom schimba viața în bine.

Știri din Florești: Care sunt planurile tale pentru următoarea perioadă?

Daniel Meze: În următorii 2 ani mă voi concentra pe interviuri și materiale publicate în presă, postări pe rețele sociale, vorbit cu oamenii pentru a-i face conștienți că sunt cetățeni, au drepturi și trebuie să și le ceară. Au dreptul de a trăi într-un mediu frumos, sănătos, fără noroi, fără praf, cu locuri de parcare, cu spații verzi, deci trebuie să ne trezim noi ca cetățeni. Trebuie să punem toți presiune pe primar și pe consilierii locali, pentru a ne rezolva problemele.

Mai mult, haideți să ne facem toți cărți de identitate de Florești și să ieșim la vot în 2020. Iar dacă în primăvara acelui an nu vom vedea o alternativă la primarul Șulea, sunt convins că va apărea una din oamenii aceștia care vor activa în această perioadă și care va aduce oamenii la vot, le va da încrederea că au cu cine vota și se poate schimba ceva în bine.

Mi-aș dori să ajungă aceste informații la floreștenii vechi, a celor de 50-70 de ani, care nu au acces la mediul online, pentru a-i trezi și pe ei, poate ei nu știu că Floreștiul are un buget de peste 20 de milioane de euro, din care vreo treime sunt pentru investiții anual. Unde se văd banii ăștia în Florești?

În continuare voi publica cărți, voi merge la târguri de carte, voi ține cursuri de dezvoltare personală, îmi voi vedea de firma mea și de ONG-ul meu.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu