Claudiu Neamț, PRO România: „Visăm școală online și digitalizare, dar sunt sate și cătune unde nu avem utilități, canalizare și drumuri”

Sunteți unul dintre tinerii de pe listele PRO România Cluj la alegerile din 6 decembrie. Credeți că a venit vremea tinerilor în politică? Ce vă motivează să candidați pentru un loc în Camera Deputaților?

Tinerii ar trebui, într-adevăr, să intre și în politică, și în administrație, și în multe alte structuri publice. Dar doar tinerețea în sine nu e o virtute. Tinerii mai trebuie să fie și foarte bine pregătiți pentru asta. Faptul că nu au experiență foarte multă necesită compensare prin idei îndrăznețe, pregătire educațională de elită, un cod moral foarte solid.

Eu am ales să candidez pentru că experiența din Consiliul Local din Săvădisla, cea de la firma proprie, dar și discuțiile pe care le am cu toți prietenii și cunoscuții m-au făcut să înțeleg că, din păcate, majoritatea oamenilor sunt atât de dezamăgiți, ca să nu spun scârbiți, de politica ultimilor 30 de ani, încât nu mai vor să se implice sub nicio formă, nici măcar prin participarea la vot. Iar în contextul ăsta, chiar e nevoie să vină niște tineri curajoși, care n-au apucat să fie blazați, să propună o schimbare. Și eu mă bucur că am găsit un partid care să mă susțină în demersurile mele, așa cum o va face cu toți tinerii competenți care își propun să intre în politică.

Care sunt principalele proiecte pe care le aveți în vedere pentru un viitor mandat de deputat?

Cred că ar trebui să fim mai conștienți de realitatea din jurul nostru, de România profundă. Visăm școală online și digitalizare, dar sunt sate și cătune unde nu avem utilități, canalizare și drumuri nici măcar pietruite. Toată lumea vorbește despre modernizare, despre digitalizare, să nu rămânem în urmă față de alte țări și să nu-i lăsam în urmă pe cetățenii noștri. Dar cetățenii noștri sunt deja lăsați în urmă prin faptul că nu au apă curentă, nu au canalizare și – incredibil, dar adevărat – unii nu au nici curent electric. Haideți să pornim în mod logic, să oferim oamenilor condiții pentru un trai demn, decent, apoi își vor găsi singuri motivația de a munci să-și asigure un trai din ce în ce mai bun. Nu e o idee revoluționară, se bazează pe teoria Piramidei Nevoilor a lui Maslow. Haideți să ne propunem o strategie națională de a asigura pe teritoriul întregii țări posibilitatea de racordare la utilități pentru fiecare gospodărie. Acolo unde veniturile sunt mici sau foarte mici, sub 2000 de lei/lună, să asigurăm finanțare de la stat pentru racordarea acestor gospodării la rețele. Apoi, dacă vor avea electricitate, le putem asigura și internet și apoi, chiar și școală online, deși specialiștii susțin tot mai vehement că școala online nu este soluția ideală. Școala tradițională, orientată spre performanță, care să folosească tehnologia modernă în completare, da, cu totul altă poveste! Iar în final, vom putea fi și noi digitalizați la nivel larg, ca toate celeltalte țări din UE.

Apoi, mi se pare esențial să prioritizăm și infrastructura rutieră, feroviară și aeriană. Fără autostrăzi, fără aeroporturi, fără trenuri rapide, fără conexiune directă cu Europa, nu vom putea avea nici dezvoltare economică. Finalizarea tronsonului Cluj-Borș din Autostrada Transilvania până în 2024 e un must, ca și modernizarea aeroporturilor din Transilvania, în special cel din Cluj-Napoca. Implementarea sistemului trenurilor metropolitane în jurul marilor orașe ar ajuta enorm la decongestionare traficului, la asigurarea unor condiții decente de transport pentru forța de muncă din suburbii. De asemenea, e momentul să fie acordare fonduri guvernamentale pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere din interiorul localităților urbane și rurale (pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri nerambursabile).

Și la nivel de partid care va fi strategia pentru perioada următoare?

PRO România are un plan anticriză, menit să asigure protecție pentru românii cu venituri mici și susținere pentru IMM-urile românești, iar acesta va fi pus în aplicare de către Victor Ponta, odată ce va obține susținerea politică necesară pentru un nou mandat de prim-ministru. Suntem alături de toți românii, atât cu propuneri de protecție socială, dar și cu idei de stimulare a micilor antreprenori și am încredere că votul românilor din 6 decembrie va fi unul în interesul tuturor cetățenilor acestei țări.

Material electoral realizat de Napobit SRL, la comanda Partidului PRO România Cluj, cod mandatar financiar: 11200008

Distribuie articolul

Lasă un comentariu