Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a anunțat în conferința de presă de vineri că instituția pe care o conduce intenționează să contruiască un nou cămin pentru studenți și medici rezidenți, în apropiere de viitorul Spital Regional de Urgență din Florești.
„Pot spune că avem în plan ca în vecinătatea Spitalului Regional de Urgență să construim un cămin atât pentru studenți, cât mai ales pentru rezidenți. Avem nevoie de colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară în acest sens, care dispune de un teren în zonă și sunt favorabili unei asemenea colaborări”, afirmă Anca Buzoianu.
Amplasamentul noului spital a fost predat constructorului, iar lucrările efective vor începe în luna mai. Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament. Unitatea medicală va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.
„Spitalul Regional de Urgență este un vis al tuturor clujenilor și nu numai, cred că și a celor din zona Transilvaniei. Noi suntem colaboratori apropiați cu toți partenerii implicați în proiect, iar în acest context pot spune că realizarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj este o certitudine”, a declarat Anca Buzoianu.
Rectorul UMF Cluj consideră că instituția sa are datoria de a furniza sistemului medical clujean personal suficient și de înaltă calitate, astfel că vor crește cifrele de școlarizare în următorii ani, pe măsură ce apar în municipiu noi spitale de stat și private, în paralel cu modernizarea și extinderea clădirilor universității pentru a face față noilor cerințe educaționale.
„Datoria noastră este să-l populăm. Aceasta este datoria universității, să asigure resurse umane pentru toate dezvoltările pe Sănătate din Cluj – Spitalul Regional, Spitalul Pediatric Monobloc și alte structuri medicale. Din acest motiv ne-am și pregătit, am mărit oferta educațională în urmă cu câțiva ani, am crescut cifra de școlarizare la Medicină și Asistență Medicală, pentru a asigura personal medical în noile spitale. Spitalul Regional va avea și spații didactice, precum și un centru de simulare pentru exercitarea manoperelor medicale de către medici”, menționează rectorul UMF Cluj.