Propunere civică: „inel verde” al Clujului care va trece prin Florești

Un grup de organizații civice clujene a venit cu o propunere curajoasă: înconjurarea municipiului Cluj-Napoca cu un „inel verde”, o centură formată din păduri și spații verzi, menită să reducă poluarea și să funcționeze ca un veritabil plămân al orașului, urmând astfel modelul unor orașe din vestul Europei. Printre inițiatori se numără Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca, Alergători începători Cluj, dar și reprezentanți ai mediului universitar clujean.

Clujul metropolitan este poluat de traficul auto, extindere imobiliară și fragmentarea habitatelor. Dar poate fi altfel, în viziunea activiștilor. Dorința lor este să diminueze efectele urbanizării haotice și ale schimbărilor climatice. Iată cum prezintă propunerea Adrian Dohotaru, coordonatorul proiectului:

„Inelul Verde Metropolitan este o campanie de advocacy civic și cultural pentru a valoriza natura urbană a Clujului și a împrejurimilor. Campania de activare cetățenească pentru „Inelul Verde Metropolitan” se bazează pe o organizare hibridă, care își propune să implice ONG-uri, universități, autorități publice, grupuri civice informale și alți stakeholderi umani și non-umani cu scopul de a crea conexiuni nemotorizate noi, arii naturale lângă oraș, coridoare ecologice și spații publice verzi și conservarea celor existente, pe baza unor principii de:
a. respect pentru biodiversitate;
b. acces general și gratuit;
c. promovare a educației de mediu și a sănătății ca prevenție.”

Sâmbătă, 16 martie, activiștii au organizat o plimbare ghidată prin Pădurea Lombului, pentru a prezenta celor interesați frumusețea peisajelor și implicit potențialul acestui proiect.  Conceptul de Inel Verde Metropolitan a fost expus pe larg la Centrul pentru Tineret, luni 18 martie, unde autoritățile și cetățenii interesați au putut afla detalii despre idee.

Așa cum peste 50% la sută din corpul nostru provine din Someș, lacuri și afluenți, ne-am întrebat cât din noi e parte din Inel. Cât din aerul pe care îl respirăm, cât din peisajul pe care îl vedem și care ne asigură sănătatea mentală și cea fizică. În sensul acesta, Inelul nu e doar ceva ce trebuie ‘amenajat’, ci un concept care trebuie conștientizat, ca aerul de care ești înconjurat”, menționează organizatorii.

Aceasta campanie se află abia la început, iar activiștii sunt determinați să continue lobby-ul pe lângă autorități, dar și informarea publicului, pentru a transforma ideea în realitate.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu