Activiștii civici cer să fie protejate malurile Someșului în Florești

Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS), organizatoare a campaniei SOS Someșul nostru, cere să fie îndepărtate gardurile de pe malurile râului, iar interesul public să fie pus mai presus de cel privat, când se acordă autorizații de construire în această zonă. Iată principalele solicitări ale ONG-ului:

  1. Îndepărtarea gardului la Someș, pe strada Lacului, care încalcă prevederile legale ale anexei 2 ale Legii Apelor privind lățimea zonei de protecție în lungul cursurilor de apă care prevede 15 metri distanță. Îndepărtarea gardului nu trebuie să țină cont de intervențiile posibile ale ABAST, care a constatat deja că gardul la Someș nu respectă distanța legală, ci de posibilitatea posibilității utilizării zilnice a malurilor Someșului prin amenajare minim invazivă, așa cum și Primăria Florești s-a angajat din 2020, inclusiv actualul primar Pivariu în campania electorală.
  2. Abrogarea prevederilor locale dintr-un HCL al comunei Florești care prevăd îngrădirea terenurilor private pentru că astfel de prevederi, respectate ad litteram conduc la fragmentarea habitatelor pentru faună, dispariția cărărilor de plimbare și drumeție și distrugerea peisajelor.
  3. Neacordarea vreunei autorizații de construire solicitate în proximitatea Someșului pentru a nu periclita culoarul verde-albastru la Someș
  4. Stoparea depozitării cu pământ și umplerea ochiurilor de apă rămase în vederea unor noi ansambluri imobiliare care distrug farmecul zonei și negocierea cu proprietarii fie pentru a face schimb de terenuri, fie a autoriza noi construcții la cel puțin o sută de metri distanță de râu.
  5. Cum zona de amplasare a gardurilor este la granița celor două UAT-uri și având în vedere că s-au găsit soluție de proiectare la marginea gardului companiei între cele două localități, să existe o negociere administrativă între cele două UAT-uri ca un culoar verde-albastru la râu să fie o soluție de mobilitate și urbanistică de perspectivă imediată și nu îngropată de haosul imobiliar din Florești.

Principalul motiv pentru care m-am mutat în zona Tineretului din Florești, a fost Someșul si spațiul verde din zona. Motivul pentru care am făcut sesizarea în legătură cu depozitarea pământului, este strâns legat de modul în care primăria gestionează și protejează natura. Tot spațiul ar putea fi folosit pentru a crea un parc sau o zona unde oamenii pot sa vină si să se bucure de natură, să se relaxeze, sau pur si simplu sa se plimbe pe lângă Someș. Tot spațiul a devenit acum o “groapă de gunoi” a constructorilor din zona, a deșeurilor care vin de pe Someș si raman blocate printre copaci si pe mal, si a proprietarilor care aleg sa blocheze accesul pe lângă culoarul Someșului. Ajung sa cred ca legea este făcută doar pentru unele persoane nu pentru toată lumea, având in vedere ca primăria și autoritățile competente aruncă vina una pe cealaltă si nu fac nimic în legătură cu situația care se întâmplă.” – Nicușor Mitroi, rezident Florești

Primăria Florești tinde să repete la Someș greșelile pe care le-a făcut și în alte părți ale comunei, permițând construirea haotică în zone unde nu ar trebui să fie ansambluri imobiliare, ci să ne bucurăm de puținele segmente în care râul e încă disponibil clujenilor necanalizat. Cerem autorităților să își respecte angajamentul de culoar verde albastru la râu în zona metropolitană, astfel încât acest culoar să fie amenajat cât mai coerent astfel încât investițiile imobiliare private să fie subordonate interesului public, nu invers.” – Adi Dohotaru, președinte al Asociației Societate Organizată Sustenabil SOS / campania SOS Someșul nostru

Distribuie articolul

Lasă un comentariu